Blog > Komentarze do wpisu

Sucuk - turecka kiełbaska

Kto nie zna sucuku, nie zna kuchni tureckiej. Pod względem popularności odpowiednik naszej szynki czy kiełbasy, jedzony jest w wielkich ilościach zarówno przez Turków Anatolijskich, jak i europejskich. Serwowany na śniadanie lub lekki lunch, w europejskich donerach jest też spotykany jako dodatek do wszelakich dań kombinowanych, jak pizzy czy lahmacun.
Sucuk występuje w kilku wariantach, różniących się głównie pikantnością. Dla Polaków prawdziwym rarytasem jest sucuk z polskim akcentem, Polonez, o którym później.
Do naszych domowych rytuałów spożycia sucuk należy moje powtarzane do znudzenia: przez ciebie nie jestem wegetarianką, przez ciebie nie jestem... Sucuk to, w podsumowaniu, czysta rewelacja.

 sucuk


  

Najpopularniejsze i najłatwiejsze przyrządzenie sucuk to:

- rozgrzewamy patelnię

-ściągamy plastikowy flaczek

- kroimy kiełbaskę na ok. 2mm plastry

- wrzucamy plastry na patelnię, i zraszamy wodą

- smażymy na małym ogniu kilka minut, przewracamy, smażymy po drugiej stronie. Plasterki bedą się zwijać do środka. Nie należy dopuścić do przypalenia.

- na dnie patelni zostaje wytopiony aromatyczny tłuszcz, rewelacyjnie smakujący po zebraniu chlebkiem.

 Nie trzeba dodawać soli, sucuk sam w sobie jest mocno słony i mocno doprawiony.

 

 

sucuk turecka kielbaska

 

 

Wersja de luxe: 

po podsmażeniu kiełbaski rozbijamy kilka jajek, dosmażamy. Doznania smakowe - gwarantowane!


sucuk turecka kiełbaska

poniedziałek, 09 marca 2009, joannea

Komentarze
2009/03/14 15:37:57
A gdzie kupic taki sucuk w Polsce?
-
2009/03/14 17:15:19
Mi tam sucuk nigdy za bardzo nie podchodził, wg mnie smakuje jak tańsza mortadela. Czekam natomiast na dokończenie historii o sucuku z Polonezkoy...
-
2009/03/15 14:11:50
W Polsce nie spotkałam się z sucukiem. Njałatwiej chyba zamówić u znajomych przebywajacych w Anglii czy Niemczech.
Isabeau: na surowo być może rezeczywiście sucuk nie robi wrażenia, natomiast na ciepło... Zupełnie inne danie ;)
-
2009/03/15 16:01:38
mieszkałem w Turcji pół roku w akademiku, smażyli te kiełbasę i to tak śmierdziało, że musiałem robić przeciąg żeby przewietrzyć, mam wstręt!
-
2009/03/15 17:26:18
Kuchnia turecka i w Warszawie świeci triumfy...
warszawa78.blox.pl/2009/03/Esencja-warszawskosci.html

Więc może na Rynku Starego Miasta otworzą kiedyś budkę z sucukiem?
-
2009/03/15 19:58:25
Cóż, budki to specyficzny dla Europy Wschodniej wynalazek. Tu, gdzie mieszkam, donery znajdują się, podobnie jak włoskie, greckie, chińskie i meksykańskie tanie fastfoody, w parterowych (sklepowych, usługowych) częściach budynków. Raczej nie wiązałabym donerów z "żelaźniakami", bo poza Polską takiego "wynalazku" nie widziałam.
Zresztą, znając warszawską architekturę ulicy, raczej spodziewałabym sie baru z sajgonkami na rynku ;)

A że donery są coraz popularniejsze - cóż, gdyby nie były smaczne, nie było by problemu :)
-
2009/03/16 11:09:04
@joannea
Raczej nie wiązałabym donerów z "żelaźniakami", bo poza Polską takiego "wynalazku" nie widziałam.

To chyba niewiele poza Polską widziałaś. A na pewno nic pomiędzy Odrą a Renem.
-
Gość: Ahmad, f052193211.adsl.alicedsl.de
2011/05/21 19:46:10
Tu mozna kupic: www.helalbox.de
-
Gość: DubaiFood, user-164-127-120-140.play-internet.pl
2014/07/22 11:12:20
www.dubaifood.com.pl Zapraszamy do sklepu internetowego i stacjonarnego w Katowicach. Mnóstwo przysmaków z kuchni tureckiej, arabskiej i azjatyckiej.